Vrijwel elke woning heeft wel een naamplaat of cijfers bij de deur hangen. De een heeft een heel bescheiden exemplaar uitgezocht, terwijl de anderen er een sierlijk of modern met
Een naamplaat heeft een lange geschiedenis en is ontworpen om bepaalde gebouwen aan te duiden en mensen met grote villa’s kenbaar te maken aan de weg zonder dat je het hele erf op hoefde te rijden. In de loop van de jaren heeft het hebben van een naambordje en/of bordje met cijfers zich verder uitgebreid naar ‘gewone’ huizen en gebouwen.
Vandaag de dag wordt het naamkaartje nog steeds volgens het oude gebruik gebruikt, al is het minder noodzakelijk dan vroeger. Sommige mensen zijn tevreden met een mooi naamkaartje, anderen willen alleen de cijfers van het gebouw tonen terwijl anderen weer graag een combinatie willen. Het is in elk geval niet verplicht om een naambordje op te hangen, wel is het verplicht om in elk geval het huisnummer zichtbaar te hebben voor passanten.
Waarom zou je kiezen voor een naambordje?
Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en wensen maar het kan onpersoonlijk zijn en puur informatief maar ook heel familiair en verwelkomend een naamplaat. Er is geen goed of fout, het is alleen persoonlijk. Zo kun je wel zeggen dat je waarschijnlijk een ander type naamkaartje uitzoekt bij een gezinswoning dan bij een bankkantoor. Vaak brengt een naambordje wel een gevoel uit en is het goed om te kiezen voor iets persoonlijk.
Zo kies je een persoonlijke naamplaat
Als je op zoek gaat naar een passend naambord voor bij jouw woning of kantoor, dan is het goed om naar je gevoel te luisteren en te kijken wat het doel is. Wat wil je uitstralen met het naamkaartje? Wat wil je dat het verteld? Ga je voor een naam, cijfers, of een combinatie ervan?
Er zijn verschillende tekstvarianten zoals een welkom bordje, het gebruik van een achternaam met bijvoorbeeld de tekst ‘familie’ ervoor, de naam van het huis, gebouw of boerderij, of alleen het huisnummer. Dit is de eerste stap die je moet nemen voordat je overgaat tot het aanschaffen van een naambordje.
Vervolgens ga je kijken naar het materiaal dat je wilt aanschaffen. Kies je voor plastic, aluminium, messing of bijvoorbeeld acryl? Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo gaat messing bijvoorbeeld langer mee en kan je het ouderwets laten graveren, maar is in verhouding tot andere borden zoals een plastic variant weer duurder.
Vergeet tot slot niet over het formaat van de naamplaat na te denken. Er zijn kleine opties die wel leesbaar zijn maar niet opvallen en je kunt kiezen voor een opvallend exemplaar waar niemand overheen kan kijken. Ook deze keuze is afhankelijk van het doel en wat voor gevoel je uit wil stralen met het naamplaatje.